Now Reading
как да си създадеш вдъхновяващ vision board ✨

как да си създадеш вдъхновяващ vision board ✨

След като внимателно се вгледах в себе си и взех да си признавам разни не толкова позитивни работи, осъзнах, че съм имала безброй мечти, които са останали разпилени в мислите ми, потушени от динамиката на ежедневието и човешка разсеяност. В началото на 2023 реших да опитам нещо ново, което да връща фокуса ми там, върху целите, които си поставям за тази година – направих си vision board.

Vision board е курирана визуална репрезентация на мечтите и намеренията, които имаш за конкретен период от време. Може би сте попадали на популярния цитат на Тони Робинс:

 

where focus goes,

energy flows

 

Именно такъв е замисълът зад вижън борда (или “картата на мечтите”, както го срещнах в превод на български, но на мен ми звучи като thanks but no thanks) – да помогне да фокусирате вниманието си и да “манифестирате” целите си, за да влагате съсредоточени усилия към постигането им. 

КАКВО ДА ВКЛЮЧИТЕ В СВОЯ VISION BOARD

Няма еднозначен отговор на въпроса “Как да създадеш свой vision board”. Ключовото при направата му е да подберете снимки, илюстрации, цитати или текстове, които значат нещо за вас. Всеки елемент трябва да бъде подплатен с конкретна цел или да ви носи някакво усещане – избягвайте да добавяте неща, които просто ви харесват, без да имат смисъл отвъд това. В моя vision board например съм заложила цели като по-здравословно хранене и повече движение, пътувания до Лондон и Рим (или нека сме честни, където и да е в Италия), фокус върху връзките ми и разплитане на въжетата, които ме спъват в този сегмент от живота ми. 

Преди да се впуснете в търсене на подходящи снимки, погледнете навътре и се запитайте какво искате да сте постигнали на края на 2023. Ако все пак ви трябват идеи за неща, които да включите в борда си, ето няколко такива:

  • цел, свързана с работата ви (например кариерно постижение, позитивна промяна, стартиране на фрийланс или собствен бизнес и прочие)
  • цел, свързана със здравето ви – дали ще е по-често посещение на фитнеса или йога студиото, започване на нови тренировки, промяна на начина ви на хранене.
  • дестинация, която *много* искате да посетите, но някак все остава за “догодина”.
  • стил на обличане, който искате да придобиете – аз например манифестирам по-малко fast fashion (не е лесно) и по-смели аутфит решения.
  • придобивка за дома или цялостна промяна на обзавеждането и атмосферата – тук например можете да включите цели като нов дом (huge, right?) или нещо по-чил като преобядисване в любим цвят, добавяне на повече растения и т.н.
  • нещо, което силно искате да притежавате (но което е извън вашия price range, да речем, или винаги бива избутано назад от други приоритети) – моето е емблематичната Dior Saddle Bag. Макар че може би няма да успея да се сдобия с тази така желана чанта, то все пак я добавих към борда си с идеята, че всяка стъпка през годината може да ме води към нея.

КАК ДА ПОДРЕДИТЕ СВОЯ VISION BOARD

Също както при избора на цели, които да включите във вижън борда си, имате пълна креативна свобода и при визуализацията и подредбата им. Можете да използвате изрезки от стари списания и книги, които да залепите с цветно тиксо върху коркова дъска, ако обичате да работите с ръцете си.

Ако пък сте като мен – не особено сръчни, но за сметка на това – digital savvy, прекарайте няколко часа в Pinterest и свалете подходящи снимки и цитати от платформата, които после можете да наредите в някое приложение като Unfold, Tezza или Canva.

След това можете да действате по различни начини – да запазите борда като дигитален имидж, който да си сложите като бекграунд на лаптопа или телефона си, или да го отпечатате. За мен първият вариант не работи, защото имам нужда от нещо физическо, което да ме подсеща и “вкарва в правия път”, когато кривна от него разсеяно. Затова изкарах своя vision board на хартия и го рамкирах във Photosynthesis (струваше ми около 50-ина лв.), така че да стои на шкафа в спалнята ми и да го виждам всяка сутрин. 

Остани in the loop, като ме последваш в Instagram и се запишеш за нюзлетъра over a cup of cappuccino за бонус материали.

What's Your Reaction?
Awesome
6
Excited
0
Great
0
Not Sure
0
Scroll To Top