Now Reading
какво можем да си вземем от поредния TikTok скандал👀

какво можем да си вземем от поредния TikTok скандал👀

Освен ако не сте от онези hardcore милениъли, които отклоняват всеки порив да се впуснат в дебрите на TikTok със същата страст, с която аз отказвах да изгледам Game of Thrones (този пропуск бе поправен миналия декември – бел. ред.), сигурно все някак сте достигнали до най-горещия beauty скандал на месеца. След като публикува видео в партньорство с L’Oreal, инфлуенсърът Mikayla Nogueira бе обвинена, че lashlight-ва (като gaslighting, ама да) феновете си с изкуствени мигли. Което пък веднага доведе до ответна реакция у хората, които я следват (“Как така изведнъж миглите ти се сгъстиха в краищата”, пита един потребител) и професионалисти от бюти индустрията.

И понеже такива petty драми ги следя така, сякаш са турски сериал (всъщност не са ли новите турски сериали за милениъли и джензита?), с TikTok алгоритъма се разбрахме и започна да ми сервира “на час по лъжичка” от това абсолютно рекламно фиаско.

Отвъд това дали Mikayla е направила опит да изиграе феновете си с фалшиви мигли вместо реалистичен поглед над спиралата на L’Oreal, случилото се засяга една тема, много по-важна от няколко косъма мигли повече. Инфлуенсърите, по същество, се предполага да бъдат хора, които са изградили репутация като експерти в определена сфера. В нашенските среди границите на тази дефиниция отдавна са размити, а инфлуенсър е мръсна дума. Защо? Именно подобни практики за false advertising, неподплатен със знание и експертност по темата, или партньорства, съшити с бели конци, отнемат от доверието на хората, които следят и се допитват до своите бюти, фешън или кулинарни гурута. 

Сред множеството коментари и реакции от страна на криейтъри и обикновени потребители на платформата, тук-таме се прокрадват и няколко в подкрепа на Mikayla. Друг инфлуенсър с над 12 милиона последователи задава въпроса: “Какво толкова, че е използвала изкуствени мигли, не е ли това практика в рекламата?”. И ако в рекламните клипове може да се използват похвати като добавяне на двигателно масло в сместа за палачинките, крем за бръснене вместо сметана и да, изкуствени мигли в реклама на спирала, то все някъде “илюзията” трябва да достигне край.

Подобни трикове за изкривяване на представата на хората може да сработват за брандовете, защото очакването за рекламата е тя да покаже продукта в най-добрата му, почти нереалистична светлина. При инфлуенсърите обаче те изглеждат евтино. За да оказваш влияние на аудиторията си, най-важното е да имаш доверието им. Let’s just keep it real.

What's Your Reaction?
Awesome
1
Excited
0
Great
0
Not Sure
0
Scroll To Top