Now Reading
здравей, Анна (или историята за една сбъдната кулинарна мечта)

здравей, Анна (или историята за една сбъдната кулинарна мечта)

За втора поредна година януари за мен се превърна във #вегануари – или тридесет и един дни без месо и животински продукти. Ish. Оказа се, че когато не изпитвам напрежение, че „няма да се справя“, когато си позволявам дребни „прегрешения“ под формата на шоколадови бонбони и баничка със сирене например, да се храня предимно plant-based, ми е изключително приятно и вкусно.

Колко апетитна и разнообразна може да бъде веган кухнята, ни показва също и новият гост в рубриката #говоримсиначашакапучино – Анна, кулинарен блогър и участник в MasterChef. Съвсем навреме за вегануари се сдобих с нейната нова кулинарна книга „Здравословно, вкусно, бохо с Анна“, която беше своеобразен пътеводител за мен в този период на промяна. Рецептите (над 100 на брой) са наистина лесни и достъпни, което за начинаещ кулинар като мен (който впрочем си стои на това ниво вече 7 години) бе много полезно. Същевременно Анна разкрива една различна вселена от вкусове, чиито принципи са здравословно, устойчиво, растително. Ето какво имаше да ни разкаже тя за първите си стъпки във веганството и какво е да публикуваш кулинарна книга сам, от-до.

Първият въпрос винаги е клиширан, но те предизвиквам да отговориш на него без клишета. Представи се накратко за онези читатели, които не са запознати с работата и блога ти. И ни разкажи коя е Анна отвъд видимото в социалните мрежи?

Здравейте! Аз съм Анна! Може би някои от вас вече ме познават от моя кулинарен блог veganna.bg, както и от Instagram, @annas_wholesomeboholife. Мисията ми е да бъда по-добра версия на себе си с всеки нов ден и да помогна на всеки, който срещна по пътя си, да се стреми към същото чрез моите ежедневни блогове и влогове за растително здравословно хранене и бохемски начин на живот. Мечтая всички да сме здрави, позитивни и щастливи, да живеем осъзнато, да обичаме и пазим Земята – нашия дом и да се наслаждаваме на това приключение, наречено живот. Силно вярвам, че всичко това до голяма степен зависи от „горивото“, с което „зареждаме“ телата си всеки ден. Вдъхновение откривам в ежедневните благодарствени съобщения и коментари, които получавам от обществото от последователи, което изградих в последните 2-3 години. Наричам ги моето БОХО СЕМЕЙСТВО, защото това онлайн пространство ни събира всеки ден с други подобно мислещи разумни и слънчеви хора, готови за положителна промяна и това да бъдат най-добрата своя версия.

Отвъд видимото в социалните мрежи, Анна е един мечтател, природолюбител, йоги и дава всичко от себе си за постигането на своите мечти всеки ден с упорит труд и вяра. Във всяка една възможност се опитвам да прекарвам колкото може повече време сред природата, медитирам на открито, практикувам йога всеки ден. Това ми помага да продължавам да бъда своята най-добра версия. 🙂

Как постави начало на своето пътешествие към здравословния начин на живот и веган храната? Кои бяха най-големите позитиви, които те мотивираха да продължиш, и най-трудните препятствия, които трябваше да прескочиш, за да се движиш напред?

Интересът ми към здравословния начин на живот се зароди още в ранна възраст, когато страдах от наднормено тегло. Бях изпробвала какви ли не диети, дори бях на ръба на хранително разстройство, но, слава богу, се взех в ръце, след като имах достъп до много добра информация и направих своите проучвания самостоятелно. Реших, че най-правилното в дългосрочен план е да започна да спортувам, да елиминирам вредните храни (захар, тесто, пържено и подобните на тях обичайни заподозрени). Впоследствие дойде съвсем естествено и желанието ми да изключа месото. След повече от 5 години вегетарианство, дойде ред и на растителното хранене, което преобърна живота ми и ми помогна да започна пътя си към своята най-добра версия с пълна сила. Това се случи след като започнах да проучвам по-задълбочено проблемите с отглеждането на животни с цел да бъдат използвани за производство на месо, както и сериозното влияние на целия този процес върху околната среда и здравето на човека като цяло.

В началото, разбира се, се сблъсках с редица трудности, най-вече неразбиране от страна на близките. Предполагам се досещаш, че всички си мислиха, че съм луда и ще умра, защото съм решила да не консумирам животински продукти. Всеки божи ден от тогава насам им доказвам точно обратното. И те самите вече са се уверили, че това са митове, вярвам.

Твоите веган рецепти са едни от любимите ми български такива. Как се роди страстта ти към веган кулинарията? Коя е любимата ти и най-малкото любимата ти част от създаването на една рецепта и пренасянето ѝ в блога ти и другите социални пространства?

Благодаря ти много, поласкана съм! Страстта ми към кулинарията се роди когато започнах да си готвя сама още докато бях студентка преди има-няма 13-тина години 😀 . Тогава се наложи да се науча да готвя сама за себе си и започнах да си записвам всякакви рецепти, които са ме вдъхновили от интернет или телевизионни предавания в един голям тефтер, който и до ден днешен пазя на специалния рафт в кухнята ми.

Нямам нито една нелюбима част от целия процес. Обожавам всяка секунда от него. От раждането на вдъхновението, през изпробването, взетите уроци, новите проби, до стигането до краен резултат, заснемане, обработка, описание и споделяне в социалните ми мрежи. Обожавам работата си и не бих заменила това, което правя с нищо! 🙂

Голяма новина при теб е, че съвсем наскоро издаде своята първа кулинарна книга в хартиен формат (досега имаш три е-книги). Честито! Какво можеш да ни разкажеш за нея? Какви са вдъхновенията, които си скрила сред страниците ѝ? Какво послание искаш да предадеш чрез рецептите си?

Да, изключително много се вълнувам, че тази мечта се сбъдна и още ми е трудно да го повярвам дори! 🙂 Моето БОХО СЕМЕЙСТВО е най-голямото ми вдъхновение да създам тази книга. Заради тях и моята мисия си мечтах толкова дълго да създам „Здравословно, вкусно, БОХО с Анна“, в която съм събрала най-добрите си рецепти, за да мотивирам възможно най-много хора да се хранят с повече растителна храна и да се уверят сами колко лесно и достъпно е да се работи с прекрасните продукти, с които природата ни дарява всеки ден и сезон. Тази книга е за всички тези, които искат да бъдат част от нашето семейство! За всички, които са готови да инвестират в здравето си, да се радват на заслужено щастие, да помагат на околните, споделяйки дъгата.

В нея съм включила над 100 от любимите си чудесни и достъпни растителни рецепти, информация за продуктите, които съм използвала за направата им, как да се съхраняват те и къде могат да бъдат открити, съвети за по-здравословен начин на живот, включващ повече богата на витамини и минерали растителна храна и още много.

Създадох тази книга с много силна и позитивна емоция, щастие и вълнение, които се надявам да се усетят от читателите, докато я разлистват, и тя да стигне до колкото се може повече хора, които ги е грижа за здравето им.

Преведи ни през процеса на създаване на своята кулинарна книга. 

Процесът по създаване на книгата „Здравословно, вкусно, БОХО с Анна“ бе наистина вълнуващ. Преминах през толкова много нови за мен неща, учих се всеки ден и бях нетърпелива да доведа този проект до края и да видя продукта, който създадох с цялата си любов, най-сетне завършен!

В това начинание се впуснах абсолютно сама, като аз не работих с издателство, съответно нямах подобна подкрепа зад гърба си, нито за създаването на съдържанието, нито за дизайна или обработката на кадрите.

Всичко си създадох напълно самостоятелно – от рецептите, през писменото съдържание, до крайния дизайн.

Единствено се доверих на редактор, който да прегледа всички текстове за правописни грешки, което, смятам, е недопустимо и би било неуважително към самата мен да има такива пропуски. Разбира се, не гарантирам, че няма да има нито една печатна грешка, защото сме хора все пак, но поне за правописа не бих направила компромис. Сестра ми също ми помогна, като създаде дизайна на корицата на моята книга, за което съм ѝ безкрайно благодарна!

Рецептите в тази книга не могат да бъдат намерени никъде другаде. Когато ги създавах през годините имах ясното съзнание, че те ще влязат в книгата един ден. Дори си имах такава папка на компютъра „За книгата – някой ден“ :D. Сега си имам нови такива, които са за бъдещи проекти, дай боже! 🙂

Иначе целият процес ми отне повече от година и половина, като самата идея, че е дошло времето да осъществя тази мечта, се роди в началото на 2020-та. После дойде участието ми в MasterChef в края на годината, а с него и мотивацията да впрегна цялата си сила, вдъхновение и кураж и да действам. След излизането ми от ТВ шоуто, реших, че е дошъл подходящият момент, а идеите в главата ми не спираха да бълват, защото самото ми участие там ме научи да бъда по-креативна и бърза от всякога. Ето как започна сериозната работа по книгата. През лятото на 2021-ва започнах да пиша текстовете, които събират подробно моята история и всичката тази ценна информация, която исках да включа относно този начин на живот и хранене. Наистина нямам търпение вече всички, които са поръчали книгата, да се сдобият с нея и да я разлистят и да чуя обратна връзка! 🙂

Каква е разликата между това, да създадеш електронна книга и да отпечаташ физически продукт? Кои са най-големите предизвикателства, които срещна, и какво би направила различно при следващата си книга? А кое е най-голямото удовлетворение? 😊 Какви съвети можеш да дадеш на кулинарите, които искат да пренесат идеите си върху страниците на книга, но все още не са събрали достатъчно кураж?

Разликата е от земята до небето. Много по-лесно изпълнимо е да се създаде електронна книжка, тъй като не е нужно да се спазват безбройните изисквания на печатниците. Да не говорим за инвестицията! Пригответе си солидна сума за печата, особено ако се самоиздавате, а не работите с издателство. Тази година нещата съвсем ескалираха поради инфлацията, която се отрази и на този бранш, за съжаление. Да не говорим за данъците и другите демотивиращи и досадни „подробности“, които са част от целия процес и няма как да се мине без тях.

Това, разбира се, не би трябвало да отчайва никой, който вярва в себе си и наистина иска да осъществи подобна мечта! Не чакайте нищо и не губете време, ако това е, което искате. Заслужава си всяка капка пот, всеки малък шок и стрес, който съм преживяла през целия процес, защото се роди моето кулинарно бебче, което нямам търпение да държа в ръцете си след броени дни, а след това и всички останали да се докоснат до моето творение! 🙂

Ако имах възможност да превъртя лентата, бих повторила целия процес отново! Това, което бих променила занапред и ако бих издала и втора книга, е да работя с дизайнер, който да ми помогне със създаването на цялостното оформление, както и може би фотограф, с чийто антураж да заснемем още по-професионално рецептите. Все пак аз съм любител кулинарен блогър и фотограф, не разполагам с тонове фонове, чинии и най-професионалната техника на света, но все пак, за възможностите си в момента, съм супер доволна от крайния резултат! 🙂

Благодаря ти, че си поговорихме на чаша капучино.

What's Your Reaction?
Awesome
4
Excited
0
Great
1
Not Sure
0
Scroll To Top