Now Reading
здравей, Марго (или как декорът внася коледен уют в дома)

здравей, Марго (или как декорът внася коледен уют в дома)

+5
View Gallery

На прага на идващите празници разлиствам Pinterest бордове и Reels видеа в търсене на вдъхновение за коледния облик на дома си. Така, съвсем случайно, попаднах на профила на Марго. А един скрол ми беше достатъчен, за да поискам да бъда част от нейното виртуално пространство. Там тя споделя своите идеи за декорация вкъщи, коя от коя по-инспириращи и прекрасни. Поканих я да ми гостува в рубриката #говоримсиначашакапучино, за да ни разкаже за своята страст към домашния декор, къде ние, любителите на красивите неща, можем да открием Instagram-worthy коледна украса и как да разгърнем пълния ѝ потенциал, като я подредим с внимание, вкус и умение.

Този въпрос за много хора е особено нелюбим, но аз пък смятам, че показва много за това, кои сме и кои искаме да бъде. Така че… разкажи ни накратко за себе си! Кое е най-важното, което трябва да знаем за теб?

Казвам се Маргарита Маврова и съм от Бургас. Място, което обичам, и съм  щастлива, че живея близо до морето. Морето, което ме вдъхновява и пробужда всички мои фибри да творя. Използвам думата „творя“, защото декорирането си е творчество. Откакто се „роди“ пандемията, започнах да разработвам профила на @lifestyle.of.margo като хоби и споделяне на вътрешния ми свят и много се радвам, че това допада и вдъхновява много хора.

А моят  свят е красив и много бих искала повече хора  да обръщат внимание на красивото, а не само на практичното в ежедневието ни.

Преди години абсолютно професионално се занимавах с вътрешен интериор, но разбрах, че това не е моето. Работих  с тежка професионална програма, с много сметки и калкулации и се губеше детайлът, а аз държа преди всичко на него. По образование съм маркетолог.

Попаднах в твоето Instagram местенце съвсем случайно. Точно два скрола ми бяха нужни обаче, за да се убедя, че искам да бъда част от него. Как се роди твоята страст към домашния декор? Занимаваш ли се с това професионално или просто любителски? Колко често променяш вида на дома си?

Моят дом винаги е бил интересен, артистичен и както го нарича една моя приятелка – модна икона. При мен вдъхновението идва от интересите ми. Постоянно търся все нещо ново и ново и не спирам да мечтая, да сбъдвам и да търся нови хоризонти.

Казвам го, защото, когато съм в Бенелюкса, аз съм вдъхновена от естетиката на сканди стила. Връщайки се от Прованс, си направих кухня и трапезария в прованс стил, както и посудата. Точно преди пандемията със семейството ми посетихме Мароко и от там като ме сграбчи този бохо стил, вече две години не ме оставя.

Обичам разнообразието и постоянно променям нещо вкъщи. Най-редовният въпрос към мен е какво правя с всички тези неща, които купувам. Ами, подарявам и продавам! Да, скъпи са не само от материална гледна точка, а и като сантимент, но защо да ги трупам, след като мога да направя някого доволен и щастлив.


Кои са най-важните неща, без които декорацията на дома не е завършена? По време на празници, но и в обикновените сезони?

Детайлите! За мен те са най-важни в концепцията. Например, за да имам по-голямо поле за тематична декорация, миналата година със съпруга ми монтирахме един висящ венец над трапезната маса. Така според  тематиката на наближаващите празници си го декорирам и създавам една по-приятна атмосфера, докато вечеряме.

Откъде най-често черпиш вдъхновение за своите home décor начинания и къде би посъветвала нас, любителите на красивите неща, да се разровим? Кои са твоите любими магазини, в които откриваш най-добрите находки за празнична украса на дома?

Когато пътувам в чужбина, абсолютно винаги се прибирам с подаръци и за дома. Благодарна съм, че със съпруга ми споделяме едно и също чувство на естетика и винаги когато видим в някой магазин нещо красиво за дома, го купуваме без задръжки и скрупули, имаме ли нужда от него. Веднага сме му намерили място още в магазина.

В България вече има доста магазини за home decor. Аз пазаря от IKEA, Zara home, Pepco, H&M Home, Duka, KIK, може и да пропусна някой бранд, но това са достъпни и бюджетни магазини, където може да откриеш големи съкровища. Другите любими брандове за мен са Kare Design и сайта на My Soul Depot.

Когато правя дадена декорация, винаги имам някаква концепция и когато тръгна да пазарувам, знам какво търся. Разбира се, че винаги се крие рискът „едно камъче да преобърне каруцата“ и да променя концепцията в движение.

 

 

Например зимните къщички, в които се влюбиха много хора от цяла България. Преди години си купих първата от Амстердам, миналата затвърдих колекцията  от различни сайтове и магазини и направих декорацията на парапета на прозореца. Тогава един приятел ми писа, че това вече е станало цяло село и от там тръгна „легендата“ за селото. (Така го знаят последователите ми от миналата година.)

Тази година доста голям набор от къщички изкараха в магазин Pepco на достъпни цени и аз реших, че това ще е нарицателната коледна декорация във всички стаи. А едно село без елхи не може, както и еленчета за разкош.

Коледа е един от празниците, в които да украсиш вкъщи, е просто задължително – празнично, минималистично, шарено, богато, изчистено, натруфено, на който както му харесва. Какво е твоето предпочитание при празничната украса? Ще ни споделиш ли тайната на добре съчетания и естетичен коледен декор?

Специално Коледа за мен е нещо много специално. Там не щадя нито време, пари и енергия, за да в направя най-красивата за моето семейство.

Откакто съм създала мое семейство, аз отдавам цялото си съществуване за този празник.

Дъщеря ми отрасна с най-щастливите коледни моменти, с красиви елхи и декорации и бих искала един ден да продължи така и за нейните деца.

Често решавам следващата ми коледна тематика още докато лежа на плажа. Знам, това граничи с лудост, но аз съм си такава.

Вече споменах  каква е коледната ми украса тази година, само ще добавя, че елхата е много минималистична без топки (а аз имам всички всевъзможни цветове в топки поне за 10 елхи). Тази елха я купихме от Испания преди 11 години, Двуметрова сребърна кралица, така се нарича тя!

 

 

Наистина е толкова красива, че си е самодостатъчна, но за да може всеки един от нас да изпрати своето послание към Вселената, заложих на няколко малки сламени декорации за закачане от Pepco.

Друг много важен акцент за мен е трапезата. Мястото на споделеност! Декорът на масата като покривка, посуда и декорация е съобразен с цялата коледна концепция – черно , бяло и присъствие на елхова декорация в средата.

И най-важната коледна декорация в един дом е душата на семейното  огнище, любовта, радостта, благодарността, топлотата помежду ни. Пожелавам на всички здраве, вдъхновение и споделеност! Да бъдем смирени и добри. Аз вярвам, че по това време на година вселената е с отворени обятия за всички наши желания! Светли празници!

What's Your Reaction?
Awesome
4
Excited
1
Great
0
Not Sure
0
Scroll To Top