Now Reading
FLO – за тези от нас, които не си падат по менструалните чашки

FLO – за тези от нас, които не си падат по менструалните чашки

Откакто открехнах вратата на съзнанието си за less waste подхода към ежедневието, малките алтернативи на конвенционални продукти като клечки за уши, четки за зъби, гъби за чинии и прочие ми се струват изключително привлекателни и лесни за замяна. Една от сферите, в които обаче не се чувствах „в свои води“, бе менструалните продукти.

Оказва се, че дамските превръзки никак не са полезни за женското здраве, нито пък са безвредни за природата около нас. В тях се съдържа пластмаса, която по очевидни причини не може да бъде рециклирана. Попадайки на сметището, менструалните продукти се разграждат стотици години – дълго, след като нас ни няма. Нека си представим също какво огромно количество отпадък „произвежда“ една-единствена жена – четиридесет години, дванадесет пъти в годината, в продължение на няколко дни.

Търсенето на алтернативен подход към нуждите на тялото ми в онова време от месеца, който да е едновременно устойчив и комфортен, все удряше на камък. Съществуват различни еко варианти, които много жени избират като своя практика. Такива са например менструалните чашки, менструалното бельо или пък превръзките за многократна употреба. За всеки влак си има пътници, но поради ред причини никой от изброените не беше моят. Което, разбира се, не бива да ви обезкуражава да изследвате всяка една от тези алтернативи за менструални продукти с нулев отпадък, за да откриете най-подходящата за вас.

Какъв бе моят избор? Макар и недотам „без отпадъци“, но предлагащ баланс между грижа за природата и грижа за себе си. Дамските превръзки FLO – идея на две приятелки, Tara и Susan, ме спечелиха с точно това ниво на удобство и сигурност, от което имам нужда по време на цикъла си, както и със спокойствието, че са щадящи за околната среда. Имат цяла серия от продукти за менструация, sexual wellness и други, но на този етап в България се намират само превръзки и тампони. Те са изцяло органични, произведени от organic памук и бамбук, опаковани в биоразградими и компостируеми опаковки от растителна целулоза, поставени в лесна за рециклиране картонена кутия.

Накратко – покриват всички критерии за sustainable, vegan, cruelty-free продукти.

Няколко месеца по-късно мога да потвърдя също, че осигуряват същото, ако не и по-добро ниво на защита от обикновените дамски превръзки.

Друго готино за FLO е – те не просто казват, че са sustainable и подкрепящи жените, но и действат в тази посока. 5% от  всичките им приходи (включително от wholesale retailers като Zoya и Ebag.bg – където могат да бъдат открити в България) отиват при жени и момичета в нужда, чрез съответните дарителски организации, които се борят с period poverty и FGM. Такива са Orchid Project (които се борят срещу женското обрязване) и Bloody Good Period (които предоставят менструални продукти на жени в нужда). Освен това FLO се стремят да бъдат устойчиви и в методите си на транспортиране, като се опитват и да компенсират отделените CO2 емисии с помощта на организации като Climate Partner и Ecologi.

Разказвам ви всичко това, защото смятам, че FLO са прекрасен пример как бизнесът може наистина да бъде sustainable. Една от причините, поради които менструалните продукти на FLO ми допадат толкова (освен удобството и сигурността), е именно близостта до конвенционалните им алтернативи. Независимо дали не можете да преглътнете идеята за многократните превръзки, или пък не искате или не можете да използвате менструална чашка, органичният избор е всъщност не чак толкова лош. Модерното общество се крепи върху концепцията за търсене на удобство. Затова много по-реалистичен е сценарият, в който все повече хора преминават към продукти, които са също толкова комфортни и неангажиращи, но и в пъти по-добри за света и природата.

What's Your Reaction?
Awesome
4
Excited
2
Great
1
Not Sure
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top