Now Reading
ретроспекция: черноморски разкази, летни находки и още

ретроспекция: черноморски разкази, летни находки и още

Сядам на терасата вкъщи, розовият залез ме обгръща, а аз бързам да запечатам морските си изживявания от изминалите дни с виртуално мастило. Мисля си, че животът е хубав, много по-хубав, когато не бързаш за никъде (освен може би за резервацията, която едва си направил по-рано, таейки надежда да имаш къде да вечеряш). Когато шумът на морските вълни се преплита с лежерния ритъм на крайбрежния бар, а горещият пясък прегръща босите ти стъпала.

Животът е хубав, много по-хубав край морето.

Краткото бягство от софийската динамика и интензитета на всякакви ангажименти беше приятно, разтоварващо и изпълнено с вкусна храна. Кулинарната вселена на Черноморец бе неочаквана изненада – приветлива атмосфера, любезен персонал и разбира се, каквото и да имаше в чиниите ни, си струваше всяка хапка. Препоръчвам да посетите ресторант Панорама, който очарова със своя модерен, trendy vibe и красива градина. Ако пък сте в настроение за типично морско изживяване, бистро Vromos също е супер. Усещането, което ми донесе, бе някак носталгично – тичащи наоколо деца, микс балканска музика и добре приготвена храна. Сякаш се върнах десетина-петнайсет години назад, когато тичащото наоколо дете бях аз. Ресторантът се намира на центъра на Черноморец и сам по себе си не е никак претенциозен, просто приятно място за вечеря след дълъг ден на плажа.

Ресторант Мястото бе перлата на кулинарния ни експириънс. Кацнало на ръба на морето, сред дива и привидно безлюдна местност, миниатюрното ресторантче излъчва приятна непретенциозност и впечатлява с романтична гледка към бушуващите се морски вълни, обагрени в цветовете на залязващото слънце. Всичко става още по-хубаво от вниманието на персонала и наистина вкусното меню – прясно уловени риби на скара, хубаво и добре изстудено вино и изкусителни десерти. Въпреки че домашният нуга сладолед с орехи и смокини не беше стегнал и не успяхме да го опитаме, съм убедена, че би бил запомнящо се изживяване за вкусовите ни рецептори.

See Also


До закътаното заливче се върви по черен път през гората и макар на пръв поглед да изглежда сложно и объркващо, просто трябва да сте ретро и да следвате табелите, вместо GPS-a. С кола се стига до самата ограда на ресторантчето, а пространство за паркиране се намира в излишък.

Понеже местенцето е съвсем малко – десетина маси с гледка към морето, предварителната резервация е повече от задължителна. Друго, което силно препоръчвам, е да разполагате с кеш, защото противното предразполага към трагикомични ситуации – като да преровите чанти, портфейли и джобове и да стоварите на масата половината си сметка в монети. Любезните домакини проявиха разбиране (утешавам се с мисълта, че не сме единствени), макар че заслужаваха десеторно по-голям бакшиш от нашето тъжно и самотно левче.

Лято, море, плаж – неизбежно следва думата „изгаряне“. Спасител ми беше натуралното охлаждащо масло за след слънце с ментол и жожоба на българския бранд So Simple, което бе част от юнската Kibrit кутия. Усещането на ментоловите кристали върху зачервената кожа беше повече от супер.

Говорейки за летни находки, невъзможно е да пропусна друг локален бранд, който открих случайно (thank you, Instagram). State of Heart на Антоанета Бонева предлага мега яки и свежи бижута, създадени, изрисувани и оформени изцяло на ръка. Особено впечатление ми направи вниманието към най-малките детайли не само при изработката на продуктите, но и при тяхното поднасяне към клиента в природосъобразна опаковка, върху която е изписано името на получателя. I mean, so lovely.

Shout-out заслужават и NOLD, друг страхотен български проект за селектирана pre-loved мода. Бидейки метър и петдесет (закръглям), все не успявам да се впиша в подбраните от тях дрехи (обикновено на качествени марки и често „от гардероба на“ известни личности). Затова пък редовно преглеждам секцията с аксесоари и съм вече горд собственик на second-hand чанта на Mango в цвят mint. В wishlist-a ми са два супер модела на Furla и един на YSL, но банковата ми сметка категорично отказа да задоволи тези ми желания.

През юли открих също…

Coffee Syndicate на улица „Московска“ 3 или новото must-visit място в града, което грабва с гледка към сърцето на София, чудесни кафе напитки и току-що приготвени еклери.

Кръчмарница Оборище на улица „Оборище“ 35, което е сравнително нов ресторант с много хубава градина.

Бар Flip-Flop на улица „Оборище“, където можете да се отбиете за брънч с капучино или лежерна вечер с наливна бира или коктейл.

Бар Ботаник, където научих, че съществувало такова нещо като безалкохолен джин и ром.

+това на улица „Марин Дринов“ 30, което е приятно кафене в любимото Оборище със спокойна атмосфера и хубаво кафе.

What's Your Reaction?
Awesome
0
Excited
0
Great
0
Not Sure
0

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme.
All Rights Reserved.

Scroll To Top