Now Reading
5 платформи, с които животът на small business owner е по-лесен

5 платформи, с които животът на small business owner е по-лесен

Знаеш ли какво осъзнах наскоро? Все по-често забелязвам около себе си млади и инспирирани симпатяги, които отделят време, средства и амбиция, за да изградят бизнес по своя собствена визия – дали ще бъде продукт, услуга или фрийлансинг на умение. И това е супер, защото именно малките, изпълнени с живот бизнеси са това, което придава цвят и индивидуалност на своята общност (плюс всички останали икономически позитиви). 

Собствениците на такива обаче ще ти кажат, че да бъдеш двигател на личен проект невинаги е glamorous. Защото си човекът за всичко: и маркетинг специалист (във всички категории), и фотограф, и уеб-дизайнер, и копирайтър, и такъв, дето сглобява и опакова пратки, и такъв, дето ги разнася… и каквото друго се сетиш. Ако можем да си намислим едно-единствено желание от златната рибка, то ще бъде денонощието да има още поне един час, моля!

Въпреки неволите и въпреки предизвикателствата, да имам illie като собствен бизнес, за мен е мега готино. Макар да съм завършила специалност и целенасочено да съм изучавала как се изгражда и управлява бизнес, да вложиш знанията в практика е съвсем друго нещо.

Уча се, понякога греша. 

И точно заради това – заради наученото, заради прогреса, заради провалите и заради успехите, illie е проект, в който влагам цялото си сърце. Е, понякога повече, понякога по-малко. И да, тази статия я пиша в 1:00 ч. през нощта в събота (или вече е неделя?). Особено когато жонглираш в различни проекти и “нормална” работа, умението да управляваш времето си (и да не го губиш в binge-watch-ване на най-новите Netflix сериали) добива статут на *много важно*. Това е един от многото уроци, които научаваш, когато започнеш да движиш собствено “нещо” – времето е най-ценният ти ресурс.

В тази статия черпя от собствения си опит до текущия момент и събирам част от платформите, които използвам в различните си амплоа (може да кажем, че да бъдеш собственик на малък бизнес, е почти същото, като да имаш раздвоение на личността – умножено по много пъти, agree?). Ако пък ти хрумнат други готини предложения, които са полезни в този контекст, остави ги в коментарите. 

CloudCart: където се случва магията (you know, $)

Въпреки че далеч не е най-cost-efficient начинът да изградиш онлайн магазин за своя бизнес, CloudCart (и другите подобни на него платформи) определено е един от най-лесните. Именно това беше факторът, който ме спечели в дилемата дали да избера платформа със subscription, или да изградя от-до сайт чрез WordPress и WooCommerce. 

При първия ми опит да реализирам illie преди няколко години, се спрях на втория вариант – отне ми адски много време и усилия, които на този етап избирам да вложа в по-полезни дейности, пък и user experience-ът не беше топ. Спецификата на моя бизнес изисква също така да бъде попълнен въпросник, на база на който аз създавам персонализирано посветено стихотворение. Тази функция също трудно можеше да бъде създадена в WordPress, без да представлява допълнителна пречка между потребителя и финалната цел – чекаута. 

Canva: мой малък Photoshop (колко графични дизайнери припаднаха в този момент?)

Признавам си, аз съм предимно Canva дизайнер. Използвам тази платформа за какво ли не – от създаване на бранд идентичност и публикации до оформяне на презентации. Един от хаковете, които прилагам, е да почерпя вдъхновение от вече готови темплейти и да ги адаптирам към собствените си нужди, по този начин спестявайки си – какво – време!

Planoly: защото кой има време да пуска постове през Instagram?

Въпреки че Creator Studio-то на Facebook върши окей работа в това направление, наскоро преоткрих Planoly (вследствие на TikTok видео, guys, it’s crazy!) и ето с какво води по точки: планирането е по-лесно и оптимизирано, виждаш предвидените постове като grid, можеш да schedule-ваш Stories, имаш опция да търсиш по потребители и хаштагове и да regram-ваш съдържание директно от платформата, абе, яко е. И визуалната естетика ми допада доста. 

Toggl: където времето получава ясни очертания

Споменах вече, че най-ценният ресурс, който всеки от нас има, това е времето. И него го имаме поравно – полагат ни се по двадесет и четири часа на човек. За да засичам какъв времеви ресурс ми е необходим да извършвам всичките си задачи, използвам time-tracking платформата Toggl. Готиното е, че безплатната версия е предостатъчна, ако си фрийлансър или (наистина) малък бизнес. 

По този начин разбираш кои елементи на проекта изискват най-голяма порция от времето ти и при необходимост – да ги оптимизираш. Като пример мога да дам опаковането на посветените стихотворения, което се измени *много* – осъзнах, че двете ми леви ръце се затрудняват с опаковането на рамките с принтираните стихове в крафт хартия – понякога този процес ми отнема толкова, колкото писането на стихотворенията. На база този insight взех решението да се откажа от подаръчната опаковка и да заложа на готино оформена кутия. Бонус точки: премахването на ненужната хартия е крачка в посока “устойчивост”. 

FreshBooks: където приходите *винаги* трябва да надвишават разходите

След като за пореден път изгубих нишката на това, какви пари, аджеба, съм изхарчила този месец, се оказа, че spreadsheet-овете с приходи и разходи не ми вършат работа. Бърз Google search ми извади няколко предложения, сред които Zoho и FreshBooks. И двете платформи са subscription-based и дават възможност за какви ли не accounting упражнения. 

Първоначално пуснах trial версията на Zoho, но честно казано, интерфейсът не ми се стори особено user-friendly (като за dummies, нали). Затова преминах към тестови период на втората платформа, чийто subscription е малко по-висок. Единственият недостатък на този етап е липсата на интеграция с CloudCart – следователно всяка поръчка трябва да бъде въвеждана отделно. Ако имаш много поръчки на дневна база (йей!), препоръката ми е да се поровиш за платформа, която позволява интегриране с твоя онлайн магазин.

Ако този текст ти е бил полезен, не забравяй да реагираш, за да ми дадеш знак, че искаш още съдържание по темата. В случай че имаш други предложения за платформи, подходящи за малки бизнеси, или пък обмисляш да стартираш такъв и възникват въпроси, остави ги в коментарите.

What's Your Reaction?
Awesome
11
Excited
0
Great
0
Not Sure
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top