Now Reading
пет малки hygge моменти в ежедневието

пет малки hygge моменти в ежедневието

Историята на hygge е вплетена в скандинавския начин на живот далеч във времето, въпреки че едва през последната година концептът се превърна в световен феномен благодарение на “Малък наръчник по хюга” от датчанина Майк Викинг. Hygge (идва от датски) означава комфорт на душата, уют, хармония. Hygge е щастието, което откриваш в малките и често нематериални неща – в разговорите с любими хора, в усещането, когато пиеш чаша чай в леглото, докато навън е натрупал сняг, в допира на топличък, цветен пуловер.

В динамиката на съвременното ежедневие обаче тези простички мигове на удоволствие и комфорт често остават на заден план. Ето защо си поставих за цел да ги търся – и то съвсем осъзнато – в своята day-to-day рутина, защото малките hygge моменти са си тук, просто трябва да отвориш очи и сърце да ги видиш. В рамките на седмица успях да уловя няколко такива.

 

Коледната украса в офиса 

 

Коледният mood в офиса вече е факт – блещукащи лампички по прозорците, празнични гирлянди, весело мигаща елха (или по-скоро пет). Честно, имаме пет украсени елхи – всяка по свой си начин, разбира се. Супер готино е и носи супер hygge усещане в която и част на офиса да се намираш. На бюрото ми се появи и мъничък снежен човек със звънче, има по един за всеки член на екипа.

 

Онези notes от колеги, които…

 

са толкова милички, че ти става хубаво на душата – и вкусно на стомаха, защото обикновено са придружени от сладка почерпка. Случва се понякога колегите да донесат и нещо за хапване – без повод, просто ей така. Събирате се край масата, мажете си палачинки обилно с шоколад и домашно сладко, водят се разговори на какви ли не теми… Много, много hygge, хора!

 

Коледни песнички в бекграунда 

 

Според датчаните hygge е усещане, което може да дойде от което и да е от вашите сетива. При мен музиката играе огромна роля в изграждането на хюга атмосфера. Понякога си пускам chill миксове с джаз музика, понякога пък ми харесва да слушам soundtrack-овете на любими сериали (But I would walk 500 miles, and I would walk 500 more…). Имах един мега weird период през лятото, когато в главата ми звучеше Jingle Bells, а навън термометрите се пръскаха от жега. Изчаках календарът да покаже първия ден от декември и веднага си пуснах коледния Spotify плейлист. Никога не е твърде рано за Коледа.

 

Допирът на топличък и мекичък пуловер

 

Ако има нещо, което обичам в студените сезони, то със сигурност това са топлите пуловери, в които просто потъваш. В момента си търся ugly Christmas sweater, защото по-коледно hygge няма някъде. От текущата ми колекция фаворит ми е плетеният оувърсайз пуловер от българската марка Ино – супер мекичък и удобен, а цветът просто е любов. Брандът съществува от повече от двадесет години, а до 23-ти декември имат и 20% отстъпка на избрани модели (mine included). Повече за тях, ей тук. Докато си отмятам задачи от to-do списъка, си мечтая за горещо капучино и огромен pancake stack, но пуловерът е толкова comfy, че поне той ми е утеха.

 

Любимите стихове рано сутрин (или късно вечер)

 

Ако ме следвате в Instagram, със сигурност сте попадали на поне едно Story със стихове на любимите ми r.h.sin и rupi kaur – тяхната поезия ми е безкрайно рилейтабъл и често си я препрочитам. Имам си няколко стихосбирки, в които откривам вътрешна хармония и комфорт – обичам да си ги чета, особено когато чувствам липса на баланс.

Идеалният ми hygge момент е точно това. Трептящи свещи (харесала съм си няколко ароматни такива от Zoya). Вълнен пуловер и плетени чорапки. Чаша чай. Понякога розе. Тиха музика за фон… и любимите ми стихове. Щастието е в малките неща, gals.

Вижте още: 7 неща, които да направиш тази Коледа

Вдъхновете се с: идеи за коледни подаръци, на които наистина ще се изкефите

Последвайте ме в Инстаграм 

 

What's Your Reaction?
Awesome
0
Excited
0
Great
0
Not Sure
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top