Now Reading
Café 1920, където се срещат минало и настояще

Café 1920, където се срещат минало и настояще

Да си го кажем честно – Лъвов мост не ми влиза баш в представите за добра брънч локация. Всички знаем каква слава му се носи, а почти никой (включително и аз) не познава историята на този архитектурен паметник. Знаехте ли например, че мостът е построен през 1889 година, а четирите лъва олицетворяват четирима книжари, участвали в Априлското въстание и обесени заради разпространяване на бунтовнически четива месец и половина преди Освобождението?

Новата yum находка на София разбива на пух и прах стереотипите, обгърнали старата част на града, вдъхвайки нов живот на едно прекрасно място – емблематичния хотел Савоя Палас. Той е бил построен през 20-те години на миналия век и е бил много модерен за времето си, а при реновацията на пространството са запазени отличителните тухлени стени (ще ги видите на снимките, според мен създават много уютно усещане). Концепцията на Café 1920 е именно да разкрие как нещо, което сякаш принадлежи на миналото, може да открие своето късче „свят“ в настоящето. Препратка между минало и настояще и е наименованието – строежът на сградата е започнал през 20-те години, а новото заведение е отворило врати през 2019. Такъв е и техният девиз: пътуване във времето, който е заложен не само в избора на локация и интериор, но също така е „пуснал корени“ в менюто.

Зад създаването на Café 1920 стои Димитър Димитров, един от финалистите в третия сезон на “Master Chef”, който подбира вкусните предложения заедно с главния шеф на заведението, залагайки изцяло на българска кухня с лееееек модерен туист. Брънч менюто е богато на традиционни вкусотийки – пухкави мекици със сирене, топли бухти, пържени филийки…

Аз „откраднах“ идеята на момичето от съседната маса и се спрях на бухтички – сервираха ми ги в кошничка (супер яко!), придружени от домашно сладко (всяка събота си го купуват от баба Мита от Троян), бял шоколад и петмез. За следващия път съм си харесала яйца на вестник (яйцата имат специално място в менюто), което ми изглежда мега yummy, а пък някой ден ще се отбия на обяд да опитам и основните ястия, разгърнати под концепта: класиките не са това, което бяха.

Яйцата имат специално място в менюто на Cafe 1920.

Дали Café 1920 ще постигне мисията си да подобри облика на Лъвов мост, тепърва предстои да разберем. Докато отпивах от чашата с горещо капучино (което също не беше никак лошо), през огромните прозорци наблюдавах живота навън – зелените трамваи, старите красиви сгради, носещи духа на стария град. Иска ми се да вярвам, че такива емблематични фрагменти от София ще бъдат спасени от съдбата на изгубено съкровище и ще продължат да предават спомена за онези времена на всеки, който има очи да ги види.

Вижте още: любими заведения на улица “Оборище”

Последвайте ме в Инстаграм за още yummy идеи

What's Your Reaction?
Awesome
0
Excited
0
Great
0
Not Sure
0
Scroll To Top