Now Reading
#градскинаходки: ORYZA

#градскинаходки: ORYZA

В началото на юни из софийските улички се появи ORYZA – новият фууд трък с гурме рецепти, изготвени от шеф Андре Токев. Имах мега удоволствието да съм част от (не)официалното представяне на концепта в Лятната градина на Once Upon a Time Biblioteka, а през първия юнски уикенд – и супер мега удоволствието да разговарям с шеф Токев и неговия екип за концепцията, за вдъхновението и за всичко, което стои зад ORYZA.

Храната е

чувство,

емоция.

 

Шеф Токев е познат на много от вас като жури в предаването MasterChef и собственик на няколко заведения в България (сред които ресторант Andre – отскоро предлагат и брънч през уикенда, йей!). В кулинарните среди е известен като експериментатор и откривател на нови концепции, а с ORYZA иска да предложи една по-различна интерпретация на уличната храна – балансирана, здравословна и нещо, което можеш да хапнеш на крак веднъж-два пъти седмично.

 

Както името подсказва, менюто е базирано на апетитни комбинации от три вида ориз: бял, пълнозърнест и черен ориз Империал, с пет вида топинг: пиле, свинско, телешко, скариди и веган опция – зеленчуци. Шеф Токев е разработил всички рецепти без глутен и лактоза, само с български продукти, като идеята е да е хем вкусно, хем здравословно. Опитват се да са максимално състейнабъл и “зелени” – на гостите се сервира само в картонени кутии и без пластмаса, а екипът се стреми да оптимизира, доколкото е възможно, вътрешните процеси и да наложи zero waste концепция.

 

 

Опцията за десерт е само една – ориз с кокосово мляко и сезонни плодове. Любопитно ми беше да опитам, защото никога не съм била фен на млякото с ориз (травмиращ спомен от детската градина – сигурна съм, че много от вас могат да се рилейтнат). Но към храната никога не трябва да подхождаме с предубеждения – това ме посъветва и шеф Андре Токев.

See Also

 

 

Чрез ORYZA той се надява да възроди позабравените традиции и специалното отношение, което българинът е имал към храната. Според него тя е повече от нещо, което слагаш в стомаха си. Храната е чувство, емоция. От една страна, избираш ястие, което отговаря на настроението ти в момента, а от друга – самото ястие ти носи дадена емоция. Храната си има свой собствен език, който не изисква думи. Всичко се свежда до наѝ-простата комуникация на чувства.

 


Можете да следите ORYZA в Инстаграм, понеже (като всеки друг фууд трък) си нямат точна локация. Концепцията е различна и нестандартна, което само по себе си е достатъчна причина да им дадете шанс, а ако имате още нужда от убеждаване – беше също така и адски вкусно 😉

What's Your Reaction?
Awesome
0
Excited
0
Great
0
Not Sure
0

© 2019 Issue Magazine Wordpress Theme.
All Rights Reserved.

Scroll To Top