Now Reading
топ 3 любими заведения на улица “Оборище”

топ 3 любими заведения на улица “Оборище”

Живяла съм в София през по-голямата част от живота си и въпреки това всеки ден откривам нови и прекрасни места, разпръснати из града. Улица “Оборище” е една от най-красивите и аристократични столични улички, която също така е богато обсипана с артистични магазинчета и разкошни заведения. Днес ви разказвам за три любими местенца, които посетих през изминалия дълъг уикенд – който най-добре може да бъде описан с думите: три дни яли, пили и се веселили.

СТАРАТА ГОСПОЖА

е моята съботна брънч дестинация. Заведението е съвсем мъничко, но пък интериорът е адски интересен, цветен и креативен. Любими са ми двете високи масички с мозайка и бялата стена, щедро декорирана с постери, изрезки от стари вестници и грамофонни плочи. Атмосферата е винаги първото, с което едно заведение може да ме спечели – и Старата госпожа го прави от раз. Отправям се към бара (заведението е на самообслужване) и след кратък размисъл дали да не си поръчам нещо healthy (например яйца Бенедикт), минавам през различните други вкусотии – козуначени пържени филийки, гофрети с плодове или баница по стара рецепта, и накрая се спирам на домашни бухтички със сладко, които са запазена марка на Госпожата. И които впрочем се оказват толкова божествено вкусни, че ми се иска чинията да е бездънна. Комбинирам ги с чаша ароматно кафе лате с изрисувано мече и истината е, че не мога да бъда по-доволна от живота.

Адрес: улица “Оборище” 18

КОМПАНИЯТА

ме приютява за вкусно брънч изживяване в неделното утро (или ако трябва да съм съвсем честна, неделния обед). Чувала съм доста добри отзиви за заведението и съм впечатлена още от тротоара – огромните прозорци, заобиколени от дървени масички с блещукащи лампички, ме карат да се чувствам супер арт, още преди да съм прекрачила прага. Интериорните решения са доста смели – заложили са на нюанси на зеленото, симпатични маси от дърво и високи плетени столчета. Особено ми допадат и металните тавански инсталации с висящи растения – малко бягство от градската среда. Брънч предложенията са разнообразни – домашна баница, мекички със сладко и сирене, бъркани яйца; решавам да се поглезя и да заложа на палачинка с домашно сладко (вместо течен шоколад или мед с орехи) и чаша горещо капучино. Момичето на бара ми поднася вкусната напитка с нарисувано сърце с думите: приготвено с много любов 🙂

Адрес: улица “Оборище” 109

CRAZY DIAMOND

е градската находка, която изследвам в почивния понеделник заедно с любимия ми partner in crime. Заведението е в списъка ми от дълго време по препоръка на приятел (да, споменах ли, че имам предълъг списък с местенца в София, които тепърва ми предстои да посетя? Следете ме тук или в Инстаграм, за да ги cross-out-ваме заедно). Паркирам близо до Градската градина и тръгвам в посока на храм-паметник “Александър Невски”, който се вижда в далечината и красивата гледка ми напомня защо улица “Оборище” ми е толкова, толкова любима. Уютната къща-ресторант се е сгушила в самия край на цветната уличка и още от пръв поглед създава слънчево настроение с ярко жълтата си фасада с кокетни сини прозорчета. Обстановката е страшно приятна и пъстра – цветни дървени столчета, меки диванчета и мигащи светлинки, а менюто е доста кратко, но пък адски, адски вкусно. С компанията ми разглеждаме сезонните възможности – тя си поръчва лека салата с цвекло и коктейл Sweet Diamond (коктейлите са разнообразни и за всеки вкус), а пък аз решавам да продължа cheat уикенда с пресни талиатели с пилешко, печени чушки и домашно песто от босилек. Още с първата хапка осъзнавам, че ще си изям цялата порция without any regrets.

Адрес: улица “Оборище” 9


Разхождайки се по китната улица “Оборище”, забелязвам още няколко очарователни местенца, които си струва да бъдат посетени. Тях обаче ще си ги оставя за следващото гастрономическо приключение.


А кои са вашите кулинарни любимци в района?

Прочети още: #5любими през януари

What's Your Reaction?
Awesome
0
Excited
0
Great
0
Not Sure
1
Scroll To Top