Now Reading
#градскинаходки: Фабрика Дъга

#градскинаходки: Фабрика Дъга

Днес ти разказвам за едно супер уютно и вкусно градско местенце, където можеш да се насладиш на апетитни кулинарни изкушения и ароматно, прясно изпечено кафе. Неделният брънч се превръща в традиция, която спазвам с пламенен детерминейшън (спомняте ли си онази снежна неделя през декември, когато снегът ни изненада за пореден път ;)), а пък “Фабрика Дъга” си спечели особено специално място в сърцето ми като любимо брънч заведение.

Атмосферата е изключително приятна и изпълнена с уют. Миксът между дърво и индустриални елементи придава истински модерно звучене на мястото и ми напомня за онези стилни и cosy холандски местенца, които толкова обичах да посещавам. Оригиналната “Фабрика Дъга” на улица “Веслец” е с леко хипстърски и индустриален дизайн, а във второто (и единствено засега) заведение на улица “Шейново” са добавили и елемент на зеленина, който внася допълнителна свежест в обстановката. В топлите дни (ах, лято) можеш да седнеш и отвън – на удобни и цветни възглавнички, които само по себе си са толкова хипстърски, че е невъзможно да не им се изкефиш.

И двете заведения предлагат адски вкусно брънч меню, което можеш да комбинираш с неповторимо кафе с богат и наситен вкус или пък чаша златисто игриво просеко. Любими са ми домашните мекици със сладко и сирене, но ти можеш да заложиш на нетрадиционни сандвичи (например бестселърът с криспи бекон и мус от козе сирене), пържени филийки със сладко или пък задължителните яйца “Бенедикт” с печен бекон. “Фабриката” е помислила и за по-healthy настроените посетители, които могат да опитат различни и оригинални салати.

Кафето – онзи така обичан сутрешен ритуал – си е направо издигнато в култ, та можеш да се насладиш на какви ли не specialty coffee напитки. Имаш избор не само между различни сортове кафе, но и между разнообразни начини на приготвяне. Идейно е да експериментираш и всеки път да изпробваш ново specialty кафе от дългия списък на черната дъска зад баристите. Досега все се спирах на традиционните кафе лате и капучино и мога да твърдя, че всяка глътка е истинска наслада за небцето. Особено впечатление ми направи и вниманието към детайлите – в онази снежна неделя, за която споменах, латето ми беше артистично поднесено с красиво изрисуван снежен човек отгоре. Заведението предлага също крафт бири за ценители, домашно приготвена лимонада, а следващия път съм си поставила за цел да опитам оригиналния сироп от рози – звучи ми като доста креативна напитка.

Ако все пак не си падаш по тренди брънч заведения, don’t worry. “Фабрика Дъга” има и специално обедно меню, което всеки ден е различно. Една моя позната, която работи съвсем близо до “Фабриката”, ми разказа наскоро, че има няколко причини да посещава заведението поне два пъти дневно – божественото кафе, вкусните обедни предложения и разбира се, екипът от симпатични баристи, които са истинско удоволствие за очите 😉 Помислих си  – страшна късметлийка съм, че не работя в близост до “Дъгата”, иначе банковата ми сметка щеше да е сериозно застрашена.

В интерес на истината има едно-единствено нещо, което не би допаднало на всекиго, и това е ограниченото пространство в заведенията. Тъй като местенцата са мънички и имат около десетина маси, често се случва да се наложи да изчакаш или да се присъединиш към нечия компания. Обаче гледай позитивно на нещата – никога не знаеш с кого ще се срещнеш в тълпата 😉

Цялостната концепция на “Фабрика Дъга” ми напомня за онзи уютни местенца, където отиваш не просто да хапнеш и да изпиеш чаша кафе (въпреки че ще получиш най-доброто и от двете), а и за да се заредиш с позитивна енергия, да получиш и да раздадеш няколко усмивки (е, не можеш да останеш безразличен към сладурите на бара), а защо не и да научиш нещо ново в интригуващ разговор с човека от съседната маса. Ако поради някаква причина не си посещавал това симпатично брънч заведение, май е време да поправиш този пропуск 😉

Посети оригиналната “Фабрика Дъга” на улица “Веслец” 10 и “Фабрика Дъга 2” на улица “Шейново” 13Б.

What's Your Reaction?
Awesome
0
Excited
0
Great
0
Not Sure
0
Scroll To Top