Now Reading
как да помогнеш на хората от Украйна

как да помогнеш на хората от Украйна

Колкото хора ме отчаяха с коментарите си в социалните мрежи, толкова ми стоплиха сърцето с отзивчивостта си и желанието си да бъдат преди всичко човеци.

 

И понеже в момента нямаме нужда от мнения, нямаме нужда да си чешем езиците и да философстваме от уюта на дивана вкъщи, а имаме нужда от човечност, събирам тук начини, по които можеш да покажеш своята.

 

🖤  БЧК набира материални дарения (нови мъжки, дамски и детски дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки, хигиенни материали)

🖤  БЧК набира дарения със SMS на кратък номер 1466 на стойност 1 лв.

🖤 UNICEF помага на децата в Украйна, можеш да подкрепиш със SMS с текст UKRAINA на 1021 (5 лв.) или като дариш сума по избор на: dari.unicef.bg/ukraina.

🖤  Facebook групата Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци събира дарения и доброволци. Там се публикуват много обяви за търсещи подслон, така че ако имаш местенце, следи я.

🖤  Център за бесарабските българи в България събира дарения (дрехи, лекарства, превързочни материали) за хората, останали в Украйна, предимно мъже.

🖤  Единният информационен портал и доброволческата платформа BG4UA предоставят информация за хора, които искат да се евакуират или които могат да съдействат с транспорт и релокация.

🖤  Host4Ukraine е нещо като AirBnb. Ако имаш място, което можеш да предоставиш (стая, апартамент) безвъзмездно, можеш да го list-неш.

🖤 Ветеринарна клиника “Добро хрумване” и Animal Rescue Sofia събират храна за пътуващите животни (предимно кучета и котки, но и всякакви дребни любимци), както и тези, които биват оставяни в приюти в Румъния и България. Надяват се да успеят да изпратят такава и до засегнатите райони в Украйна.

🖤 РЕДОМ събират парични дарения за храна за животните, останали в приюти в Украйна. 900 кг храна за кучета и 150 кг за котки ще бъдат закупени от зоомагазин в Полша (за спестяване на време и средства) и изпратени към доброволците от Tailed Hostages of War.

🖤 OLX обособява категория Помощ за Украйна, където потърсиш или да предложиш доброволчески труд, място за настаняване, грижа за животни, услуги като юридическа или медицинска помощ, храна, транспорт и други.

Какво още…

🖤 NOLD ще дарят 100% от приходите, генерирани тази седмица, за Червен кръст Украйна.

🖤 Ebag даряват 1% от оборота си до 4 март на Български Червен кръст. Предоставят също така възможност да дариш през тяхната платформа, докато пазаруваш, сума по избор – от 1 до 100 лв.

🖤 Shulka даряват всичките си приходи до 8 март в подкрепа на Украйна.

🖤 Answear даряват приходите от колекцията answear.LAB No shame. No fear.

🖤 ТopTrends.bg също даряват печалбата си.

🖤 MIAM и Мария Жекова предоставят безвъзмездно храна на украински бежанци в и извън София. Ако си приютил или познаваш нуждаещи се, пиши им.

🖤 Cohones ще сварят 1000 бири (20 лв. / бутилка), като приходите ще бъдат изцяло дарени на украинския Червен кръст. Можеш да поръчаш на лично съобщение.

🖤 Saatchi & Saatchi направиха мартеници в синьо и жълто (10 лв. / брой), приходите от които също отиват за Украйна.

🖤 Vintage Summer допринасят с розова тениска МИР (30 лв. / брой). Налична е онлайн и този уикенд на Mish Mash Fest.

🖤 По време на Mish Mash Fest Момичетата от града организират дарителска акция.

🖤 SoftUni и IT Step отварят ситуационен център Отворени врати за Украйна, търсят доброволци. (SoftUni предоставят етаж от сградата си, евала.) Центърът се обособява като много полезен, следи групата, където се обявяват належащите нужди на организацията.

🖤 BOOM! Burgers ще предоставят безплатно меню с бургер, side dish и напитка на украински бежанци. (Отварям скоба, подкрепи ги с някой друг бургер за теб си, защото бе ге клиентелата им ги зачеква заради тов им решение, idk what to say).

🖤 Кашон от harmonica организират инициативата “Дари в кашон” за своите клиенти. Ако пазаруваш от тях, когато връщаш празния Кашон, можеш да го напълниш с най-неотложните продукти от списъка на БЧК, а те се ангажират да ги доставят.

🖤 Studio Zard даряват 100% от приходите, които генерират чрез продажбата на няколко конкретни модела бижута, виж ги в Instagram.

🖤 Купи изкуство за Украйна е инициатива на The Smarts, в която се включват mind-blowing брой артисти. Ще можеш да закупиш творбите на над 70 артисти от 10 до 12 март, в зала за събития BLVD 138.

Сигурна съм, че има още добри примери, които просто не са попаднали в моя радар. Пращай насам, ще ъпдейтвам статията as we go. Ако пък все още не си сигурен дали да помогнеш (например защото имаш различна идеология или пък смяташ, че световната реакция е лицемерна), запитай се: как би искал околните да постъпят, ако това се случваше на теб? И така…

What's Your Reaction?
Awesome
3
Excited
0
Great
0
Not Sure
1
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top