Now Reading
три приложения, с които да следиш разходите си

три приложения, с които да следиш разходите си

Десет години по-късно, все още си спомням първото нещо, което си купих със свои собствени средства – обеци с метални пеперудки и сини и зелени цветя. Вълнението да ги притежавам бе несравнимо, защото ги чувствах като награда за усилието, което ми е позволило да ги имам. Може би една от причините, поради които толкова обичам да пазарувам и до днес, е именно удоволствието да разполагам свободно с това, което съм си спечелила. За мен парите не са самоцел, нито пък валидация за пред „света“, нито нещо, което трябва да „къташ“ за после, а средство да се наслаждаваш на ежедневието си днес и да изграждаш живота, който искаш да имаш утре.

Далеч съм от образа на рационалния потребител, който рисърчва и анализира до последен детайл, и импулсивният шопинг никак не ми е чужд. Not bragging, just telling the truth. Поради тази причина (за да има нещо все пак в запаса за „утре“) намирам за изключително важно да следя финансите си – ако не за да си спестя някоя друга покупка, то поне да знам къде е отишла заплатата ми този месец.

Съвет №1: Следвай правилото на Jack Geller: 10% of your paycheck, where does it go? In the bank!

Опитвала съм какви ли не начини да менажирам средствата си – и олдскуул с тетрадка, химикал и цветни маркери, и всякакви Excel таблици, и няколко различни мобилни апп-а. Както можеш да предположиш, последните са най-удобното и добро решение. Изисква се определена доза усилие да превърнеш въвеждането на ежедневните си разходи в навик, но си заслужава да имаш поглед над голямата картина.

Съвет №2: Не пропускай „дребните“ разходи като чаша кафе или „ей тук си взех едно червило от Sephora“, защото понякога именно лев-два-пет се натрупват и се превръщат в немалък процент от бюджета ти. Ако си пазарувал някога от Jumbo, знаеш.

През последните две години тествах няколко различни мобилни приложения и ти споделям опита си с три от тях.

 

Monefy бих описала като приятно и лесно за използване приложение, с което можеш да следиш разходите си. Интерфейсът за мен е малко „дървен“, for the lack of a better word, но ако се извисиш над повърхностното, апп-ът е супер. Допада ми начина на визуализация на разходите и разнообразието от категории, както и това, че нямаш лимит на къстомизираните такива. Можеш също така да отбелязваш начина на плащане (дебитна карта, кеш и т.н.), което ти дава по-ясна представа за наличните ти средства.

 

 

Buddy е текущият ми мъни тракер. Преминах към него поради една-единствена причина и тя е опцията за budgeting – можеш да планираш бюджета си предварително по категории и да следиш дали го надвишаваш. User experience-ът е чудесен, визуално приложението също е много приветливо. Като недостатък виждам това, че има някои ограничения (например брой на Custom категории и по-дълбоки Insights), които могат да бъдат отключени чрез Premium subscription (9,49  лв. на месец или 6,25 лв на месец с годишен абонамент). Все пак бих казала, че апп-ът е достатъчно богат и в своята basic версия.

Съвет №3: Винаги записвай и разходите за абонаменти, по същата логика както при дребните харчове. Netflix, HBO Go, Spotify, Unfold, Tezza… десетина лева не са много, но умножиш ли ги по десет, със сигурност се отразяват на бюджета.

Money Manager също има budget опция, но за мен лично е по-неестествена за употреба. Приложението е безплатно, като интерфейс е малко ретро и разчита на рекламно съдържание (което леко натоварва окото), като естествено можеш да премахнеш рекламите с Advanced профил. Ако търсиш нещо basic, е супер.

Намери ли нещо полезно в материала? Остави ми обратна връзка с реакция. Подшушвам ти, че можеш да ме последваш в Instagram и да получаваш бонус текстове в нюзлетъра на Happy Twenty-Something.

What's Your Reaction?
Awesome
5
Excited
2
Great
4
Not Sure
1
Scroll To Top