Now Reading
10 идеи за хобита, които можеш да практикуваш вкъщи

10 идеи за хобита, които можеш да практикуваш вкъщи

Ако настроението ти през изминалата една година е консистентно bored as f*ck, превъртял си Netflix и си изгледал Friends 48374883 пъти в очакване локдаунът да приключи, то имам една добра и една лоша новина за теб. Пандемията върви към своя завършек… със скоростта, с която Internet Explorer зарежда табове. Това, очевидно, е лошата новина. Добрата е, че времето, прекарано вкъщи, можеш да използваш по много и различни начини, които да те зареждат и разведряват. 

Рязката промяна в динамиката на ежедневието се оказа препъникамък за много от нас, myself included. 329 дни по-късно спокойствието да отидеш в любимото си брънч местенце без маска, без дезинфектант и без притеснения липсва все толкова силно, а социализирането чрез чатове и Zoom срещи все така не пасва достатъчно. Убедена съм, че много от четящите тези редове ще открият себе си в написаното. Някъде по трасето мотивацията за приготвяне на бананов хляб, овладяване на изкуството на перфектната палачинка и за каквото друго да било всъщност… някъде по трасето тази мотивация започна да изтлява под натиска на четирите стени, в които се взираш всеки божи ден.

Колкото повече се отдаваш на усещането за непоправима скука, толкова повече еднообразието тежи. That much I know и го научих от личен опит. Ето защо съм подбрала десет идеи за забавни и дори полезни хобита, които могат да се практикуват от вкъщи – за да разчупиш монотонното ежедневие, just for fun.

Отключи артистичната си енергия с книжки за оцветяване

Предимството на книжките за оцветяване е, че нямаш нужда от особени творчески умения и същевременно можеш да се впуснеш в запълването на празните страници с цялата фантазия, на която си способен. Целият експириънс е релаксиращ и някак терапевтичен, грабващ вниманието ти, без да го изисква. Фаворити сред антистрес книжките за оцветяване са тази със 100 загадъчни картини и тази книжка с мандали.

Научи традиционното изкуство оригами

Honestly time: ако потърсиш дефиницията на човек с две леви ръце, вероятно моето име ще стои срещу нея. Единственият ми опит да направя оригами във формата на жерав завърши засрамващо трагично. Въпреки тоталния си провал в категорията, намирам традиционното японско изкуство за супер интересно, а пък с това умение би било готино да ъпдейтнеш Tinder bio-то си примерно.

Подобри уменията си за фотография и обработка на снимки

Повдигайки темата за развиване на умения, да подобря своите фотографски такива присъства сред новогодишните ми обещания. YouTube прелива от канали със съвети и tutorial-и по темата, както и следващата стъпка в създаването на визуално съдържание, а именно: обработката на снимки. 

Твори с ръцете си

Като човек, който обожава хендмейд свещи, козметика, сапуни и всичко друго, създадено от нечии crafty ръце, не мога да не добавя тази идея за домашно хоби. Защо не опиташ да си направиш собствена продукция? За целта можеш да откриеш крафт материали в Слънчоглед, изгледай няколко how-to видеа, запретни ръкави (а, да, облечи си старите дрехи just in case) и действай. 

Направи си скрапбук със спомени

Скрапбукингът е друг DIY проект, с който можеш да запълваш времето си, припомняйки си, че някога преди сме имали социален живот. И евентуално някога пак ще имаме.

Или пък собствена готварска книга с рецепти и съвети?

Докато мечтаеш за бъдещи дни с летен брънч и просеко в ръка, реалистичната ситуация е, че на този етап брънчът и коктейлите са каквито си ги направиш. Събери любимите си рецепти в собствена книга, вместо да се ровиш из Pinterest скрийншоти всеки път, когато извадиш тавите и тенджерите.

Време за настолни игри, anyone?

Настолните игри не са a thing, те са *the* thing. Особено ако опознаеш вселената от предизвикателства извън Monopoly и Dixit. Използвай свободното си време да изследваш нови бордни игри, а ако не искаш да инвестираш в собствени такива, можеш да ги наемеш от Abordage.

Научи правилата за игра на шах

След като изгледах The Queen’s Gambit, ще си призная, че сигурно съм била от малката порция хора, които *не* потърсиха в Google: how to play chess. Очарованието на тази игра е неотричимо, но въпреки това още в детска възраст осъзнах, че изисква работа от мозъчни клетки, които при мен са в перманентен ваканционен mode. Иначе е готино хоби. 

Извади пъзелите, които не си успял да наредиш

Pretty straightforward. От началото на локдаун първи се опитвам да завърша пъзел с Венеция, който се опитвам да завърша от три години. Схващаш ситуацията.

Създай си колекция от растения (and keep them alive!)

Proud #plantmama here. Или не баш proud, защото успях да погубя един сукулент и един кактус (кактус!!?!?!?) в рамките на половин година, но пък останалите 10 растения в дома ми изглежда свикнаха на суровите условия. Локдаунът и времето вкъщи са супер период да ъпгрейднеш уменията си в тази сфера и да си създадеш мълчалива, но приятна приятелска групичка от сукуленти, кактуси и други (лесни за отглеждане, трудни за убиване) растения.

What's Your Reaction?
Awesome
16
Excited
2
Great
7
Not Sure
3
Scroll To Top