Now Reading
вегануари: тридесет и един дни vegan

вегануари: тридесет и един дни vegan

Първият ден на новата година за мен бе белязан от чалендж, покана за който получих от Anomaly и техния #organichealthclub. Предизвикаха ме да поставя ново начало за себе си и да променя начина си на хранене за вегануари тридесет и един дни веган. В-Е-Г-А-Н.

Какво е вегануари

Вегануари е световно предизвикателство, случващо се от 2014 година, чиято цел е да промотира веганството и неговите ползи за природата. И до момента в него са участвали над един милион човека от почти двеста страни по света. В рамките на 31-те дни на януари участниците слагат хикс на консумацията на животински продукти и преминават към веган и plant-based такива. Различни са причините да се вдъхновите и да се включите към предизвикателството: от чисто любопитство до минимизиране на вредите върху животните и планетата. 

Защо участвам във вегануари

Понеже нямам особено големи наблюдения над ефекта на веганството върху природата, това със сигурност не е основен drive за моето участие в предизвикателството. От година-две съм намалила значително присъствието на месо в менюто си, като най-често го консумирам под формата на бургер от Street Chefs или пица с прошуто. Не помня кога за последен път съм добавяла месо към groceries количката си. Тази своеобразна вегетарианска посока се случи по съвсем естествен начин, без да имам конкретна причина за това – просто така го усетих. 

Вегануари задава следваща стъпка в тази посока, която, бидейки под формата на предизвикателство, е съвсем целенасочена. Освен това ще ми бъде интересно да се запозная със спецификите на веган лайфстайла, които съвсем не са малко. И за финал: тази промяна неизменно носи със себе си огромно разнообразие в статуквото на ежедневието ми и изисква да се положат немалко усилия, което много добре се приравнява с новогодишните ми обещания.

Най-предизвикателното за мен

Въпреки че не съм фен на месото, същото не мога да твърдя за киселото мляко и сиренето. Най-предизвикателната част от вегануари за мен ще бъде да открия лесна и засищаща закуска, тъй като традиционната ми такава се състои от цедено кисело мляко, гранола и плод. В дългосрочен план не съм сигурна дали бих се отказала от тези два животински продукта, просто защото са ми супер вкусни. Също както less waste усилията, които полагам, смятам, че изцяло веган диетата не е на всяка цена и по-добрият подход е малки стъпки, с които се чувстваш комфортно. Може пък експириънсът с вегануари да промени мнението ми, who knows?

Другото ми съществено предизвикателство са семейните вечери, на които очаквам леки издънки от гледна точка приготвяне на ястия с продукти от животински произход (разбирайте масло, яйца). И третото такова са множеството въпроси, които имам, например с какво да заменя яйцата при правене на мъфини. Вегануари ще ме подтикне да изследвам непозната територия и да опитам нови vegan-friendly продукти, а inner chef-ът ми ще се сдобие с мотивация да експериментира с веган рецепти – или ще бъда готова за MasterChef в края на месеца, или ще използвам фурната като шкаф за съхранение по примера на Carrie Bradshaw.

Информация и вдъхновение – откъде?

Когато си навлязъл в непознатото, най-доброто, което можеш да направиш, е да следваш вече утъпканите пътеки, докато се почувстваш достатъчно подготвен да тръгнеш по своя си път. Ето защо набелязах няколко източника на знания и вдъхновение, български и чуждестранни.

 • официалният сайт на Veganuary - тук ще откриете гайдове за начинаещи и различни рецепти
 • Facebook групата на #organichealthclub и Instagram #вегануари
 • блогът на Рада also known as Thrift Sheep
 • бохо вдъхновението Анна also known as Wholesome Boho Life (рецепти и безплатен наръчник за начинаещи с два списъка за пазар)
 • Elsa’s Wholesome Life
 • Minimalist Baker
 • Deliciously Ella
 • Pinterest (с малко ровичкане ще откриете супер рецепти)

Веган спотове в София

За разлика от други европейски столици, София не е известна с особено богат асортимент от веган местенца за хапване. Такива все пак се намират – събрала съм няколко любимци тук, а пък в блога на Рада може да откриете много по-изчерпателен гайд.

 • Cafe Parallel 43
 • Слънце Луна
 • Да!Органик Слънце Луна
 • Edgy Veggy
 • Soul Kitchen

Как ще се развие моят 31-дневен веган експириънс, предстои да разберем – ще споделям ъпдейти с #вегануари и ще следя с интерес прогреса на другите участници. Определено излизам от зоната си на комфорт с това предизвикателство, но пък същевременно създавам пространство за нови знания и непознати изживявания. В голяма степен започвам с head start, тъй като (освен че рядко консумирам месо) поначало използвам алтернативи на различни продукти – заменила съм прясното мляко с ядково (кокосово и бадемово са моите фаворити), алтернативата ми на масло обикновено е кокосовото масло на Dragon Superfoods и overall се чувствам комфортно, избирайки vegan-friendly продукти пред не-vegan такива. Намирам за особено вълнуваща идеята да опозная този лайфстайл, който очевидно ме привлича, макар да съществуват някои бариери помежду ни (примерно мекиците на Фабрика Дъга), и да разбера доколко мога и искам да го интегрирам в текущия си начин на живот.

P.S. Като се замисля, може би най-подходящото заглавие на тази статия щеше да бъде: 31 дни без мекици. Хм?

What's Your Reaction?
Awesome
6
Excited
0
Great
2
Not Sure
0
Scroll To Top