Now Reading
#ретроспекция: две Go Guide партита и една вълшебна книга

#ретроспекция: две Go Guide партита и една вълшебна книга

Август е онзи безкрайно слънчев месец, който всякак се опитваш да задържиш. Броиш дните и ето че един по един се изнизват, а утрото все повече заприличва на есен. За мен август беше месец за ново начало по не един критерий. Затова ми се струва only natural да дам старт на нова поредица в блога, която до голяма степен ще „завземе“ територията на мега неуспешните #5любими (да не ви казвам колко недовършени постове от предишните месеци ми събират прах в Drive-a). Вместо да категоризирам, да подреждам и да попълвам бройки, вече просто ще ви разказвам за по-интересните и развълнували ме неща от предния месец – един вид ретроспекция тридесет дни назад. Да видим колко ще ми се получи.

Та, август. Симпатягите от Go Guide също започнаха нещо ново, което е мега яко и се надявам да „върже“ и да остане във времето като традиция – серия от after-work ивенти за градски хипстъри и разни други хора, които се случват по средата на седмицата (демек по никое време) и всеки път са на различно място в града. Първото беше в Клуб за Естетическо Възпитание на Артиста (познато още като К.Е.В.А. или бившият Jasmine Gastro Bar) – пленителен R&B и соул ритъм, приятни за небцето коктейли с Absolut и за несериозниците като мен, които след това трябваше да шофират – енергизиращи напитки от Club-Mate. Организаторите се бяха постарали и им се получи добре – преживяването беше изпълнено с емоция и позитивизъм съвсем по градски, въпреки че поради неочаквано големия интерес в един момент разбрах значението на израза „натъпкани като сардини“.

За второто събитие явно си бяха взели поука – локацията беше на покрива на Puzl CoCafé, където посрещнахме залеза с розов Beefeater в ръка и изобщо атмосферата се усещаше много по-chill. Следващият ивент от поредицата ще бъде тази сряда, на 11.09. – отново централно за щастие, в The Cocktail Bar на улица „Ангел Кънчев“ (ей тук можете да дадете „attend“).

 

От вълна „парти“ минаваме към нещо съвсем различно, но също толкова (че даже и повече) вълнуващо –

пътешествия.

Само че не моите, а тези на писателката Петя Кокудева, с която впрочем имах истинското удоволствие да работя в продължение на близо година. Петето, тази прекрасна и неописуемо интересна личност, винаги заразява с усмивка и позитивен вайб. А първата й книга за възрастни (по принцип пише детски книги – познавате я като автор на известните „Лупо и Тумба“) е нещо, което абсолютно си струва да прочетете.

“Поздрави от синята палатка” е първата книга за възрастни на Петя.

„Поздрави от синята палатка“ е книга за пътувания, но не точно. Не е класически пътепис, а сбор от множество човешки истории, пречупени през призмата на Петя. Разказите са съвсем кратички – по няколко изречения, но е удивително как успяват да уловят най-искрените човешки емоции. В тези фрагментирани истории (95 на брой – от 25 страни и 5 континента) всъщност е ключът към истинското пътешестване – всяка от тях разкрива какво може да научи човек за света и за себе си, пътувайки и отдавайки внимание на онези мимолетни срещи с обикновени хора, потапяйки се в автентичния начин на живот на тяхното късче свят. За да можете да си представите тази магия, ви споделям един от най-любимите ми разкази. В интерес на истината – книгата се чете лесно, но вътрешно си сложих някаква бариера, която не ми позволи да я прелистя набързо. Имах нуждата да поспра, да обмисля, да почувствам. „Поздрави от синята палатка“ е вече по книжарниците, а тук слагам линк за онлайн поръчка.

 

Докато си говорим за пътешествия, се сещам да ви разкажа и за една документална поредица на Netflix, която също си заслужава да й отделите време.

Chef’s Table

ще ви отведе на кулинарно приключение в най-добрите гурме ресторанти по света. Всеки епизод представя историята на един шеф-готвач, успял да спечели престижните звезди „Мишлен“. Особено ме впечатли това, че най- високо оценените ресторанти са скрити на неочаквани места по света – из тесните улички на Модена и дори в шведски град с по-малко от 1500 жители.

С малко ровичкане из Интернет разбрах също, че авторитетната рейтингова система всъщност наистина е свързана с едноименната марка гуми – не е съвпадение (признавам си, че си мислех това). Измислена е от създателите на марката „Мишлен“ – братята Андре и Едуар Мишлен, преди повече от 120 години. Докато обикалят, за да популяризират своя нов продукт, пневматични автомобилни гуми, двамата братя посещават много места за хранене и си водят бележки, а по-късно измислят и популярната система за оценяване със звезди – една звезда се дава на „много добър ресторант от своята категория“; две звезди – на „отличен ресторант, заслужаващ да се върнеш отново“, а три звезди – за „изключителна кухня, заслужаваща специално посещение“. Към днешна дата оценителите на „Мишлен“ са професионалисти с диплома по кулинарно майсторство или хотелски мениджмънт, преминали през сериозно обучение, чиято идентичност се пази в анонимност. Добавям си към списъка с неща, които искам да направя before I die – да посетя ресторант със звезди „Мишлен“… Това май е мечтата на всяко фууди 🙂

 

И понеже знам, че много от вас ме следват, защото съм „момичето, което ходи по брънчове и знае всички яки места“ – това е реален цитат, FIY – за финал ви споделям списък с yum находките на август месец.

 

Chucky’s Coffee and Ride на улица „20-ти април“ – вече ми е дефиницията на уют, а усещането е „завръщане около 20 години назад“, когато масивните дивани от черна кожа, масите от лакирано дърво и дебелите килими с шарки бяха на мода.

Gelato & Latte Este на улица „Самоков“ – допадна ми повече от централната локация на „Сан Стефано“ заради по-голямото пространство, симпатичните insta-worthy бар-плотове и по-малкия брой пищящи деца.

100 грама сладки на улица „Коста Лулчев“ – сладкарницата с най-красивата стена ever, цялата обсипана с цветя!

100 грама сладки

Spaghetti Kitchen & Bar на площад „Света Неделя“ – реално го открих в края на юли, но си заслужава mention-a във всяка топ класация.

Spaghetti Kitchen & Bar

5L Speakeasy Bar на улица „Цар Иван Шишман“… и мега любимият ми коктейл YAGOOOODA с ягодово вино Trastena. Имат също страхотна лятна градина, на която препоръчвам да се насладите ASAP.

Вижте още: Cafe 1920, където се срещат минало и настояще

Вдъхновете се с: 5 идеи за брънч през уикенда

Последвайте ме в Инстаграм за още yummy идеи

What's Your Reaction?
Awesome
0
Excited
0
Great
0
Not Sure
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top