Now Reading
#градскинаходки: Bug Coffee Sofia

#градскинаходки: Bug Coffee Sofia

Китното “Оборище” е свежо петънце в пейзажа на града със своите артистични улички, обгърнати от богата зеленина, и старите сгради, превърнали се в архитектурни бижута. Неслучайно този красив район на София ми е особено любим и въпреки че не живея кой знае колко близо до него, прекарвам немалка част от времето си там. Мечтая си някой ден да държа ключа за малък и кокетен апартамент (задължително с тераса) над улица “Оборище” – спокойна градска атмосфера и любимите ми брънч местенца на една крачка разстояние.

Наскоро на картата с градски спотове в “Оборище” се появиха Bug Coffee, които всъщност “превзеха” локацията на друго любимо заведение, Percolate. Оказа се, че собствениците всъщност са приятели и бизнес партньори – Bug Coffee, които поначало са майстори пекари на специално кафе, снабдяваха вторите с прясно изпечено кафе от тяхната пакерна. След неколкоседмичен процес на реновация местенцето изглежда тотално различно – новите собственици са заложили на микс от цветове, ръчно изрисувани илюстрации по стените и доста по-оптимизирано разпределение на пространството. Вече имат и дървени масички на тротоара, което е страхотна причина да ги посетите в някое слънчево утро.

 

 

Симпатичните баристи всъщност са братя – и двамата винаги ще ви посрещнат с усмивка, готови да ви приготвят великолепна кофеинова напитка и да отговорят на безкрайна върволица от въпроси – от това, какво е specialty кафе, до любопитната история на името на бранда.

Bug Coffee звучи забавно, разчупено и да, има си история. От една страна, наименованието е свързано с България – с латински букви България се съкращава BG. От друга, името прави шеговита асоциация с буболечеките, които нападат растението кафе. Ако се загледате, ще видите, че и логото е във формата на калинка 🙂

 

 

Въпреки че съм тотален кафе addict, от Джони и Самуил научих какво е специално кафе и какъв е процесът на печене (hint: мега сложен). За specialty coffee се смятат сортовете кафе, които имат повече от 80 точки в конкурса Cup of Excellence. В Bug Coffee можете да опитате 100% арабика специално кафе от четири точки на света – Бразилия, Етиопия, Индонезия и Хондурас, като всеки еднотипов бленд си има свои вкусови качества (които си остават трудно уловими за невежа като мен). Имат си и онлайн магазин –  ако сте любители на специалното кафе, можете също да си купите пакетиран бленд, за да започвате всеки ден с незабравимо вкусово изживяване.

 

 

Супер интересно ми беше да разбера повече за спецификите на specialty кафето и за процесите на отглеждане и печене. Правилното изпичане и приготвяне са също толкова ключов фактор за идеалната чаша кафе, както и качеството на кафе зърната. Нещо любопитно, което научих, беше, че колко е прясно кафето също има огромно значение – по-старото кафе се смила по-лесно, което променя вкуса на напитката, защото машината го раздробява на по-дребни парченца. Обаче тръгна ли да пиша по тази тема, статията ще стане нечетимо дълга. Ако ви е интересно, ще пусна sequel – дайте ми знак на лично в Инстаграм или оставете коментар!

За не-любителите на кофеинови напитки предлагат също разнообразни чайове и селекция от крафт бири за след работа. Единственото, което очаквам с нетърпение, е да започнат да зареждат печива за комбо с вкусните кафе напитки – ягодово къпкейкче, парче домашен кекс или шоколадово брауни ще направят експириънса в Bug Coffee още по-по-най.

Вижте още: любими заведения на улица “Оборище”

Последвайте ме в Инстаграм за още yummy идеи

What's Your Reaction?
Awesome
0
Excited
0
Great
0
Not Sure
0
Scroll To Top