#скоровграда

#скоровграда: 21-26 май

Предстоящата седмица е мечтата на всеки човек с “нормална” работа – четири работни дни, последвани от дъъълъг, тридневен уикенд. Периодът сам по себе си е наситен със събития – матури, балове, сватби. И аз съм част от всенародната масова истерия с абитуриентски бал в събота, за който хич, ама хич не съм подготвена. Седмицата ми се очертава да е заета с приготовления (корекция на тоалет, обикаляне in search of подходящи обувки, ала-бала). За тези от вас, които са пощадени от тази съдба, съм подготвила кратка селекция на градски ивенти – насладете им се и за мен 😉

Pro Tip: кликни върху избраното от теб събитие, за да го добавиш към календара си с ивенти във Фейсбук.

 

Фууди

Ако си падаш по вегетариански и вегански предложения, то съботният брънч на Salted Cafe Sofia е направен точно за теб. Локацията е централна, а менюто – разнообразно и здравословно – очакват те тост с яйца, солени и сладки палачинки и много други вкусотии.

Skaptobara Sofia пък ще те изненада със специален бургер в събота – по-точно два уникални бургера в лимитирано количество в поредица от осем уикенда. Всеки уикенд единият бургер ще е плейтнат от SkaptoChef Христо, а другият – от участник в MasterChef. Яко, нали?

Ако пък предпочиташ сам да си бъдеш chef, и това може да се уреди. Напоследък все по-често попадам на тематични кулинарни курсове и уъркшопи – хем научаваш нещо ново, хем срещаш хора с подобни склонности на твоите. На 21 май можеш да се запознаеш с екзотичната мароканска кухня в курса на Yummy Cooking, което ми звучи много вкусно, ароматно и интересно. Food Connection също имат атрактивни кулинарни курсове, но следващият със свободни места е чааак на 3 юни.

Тази седмица явно ще бъде доста фууди, но няма как да пропусна и “звездата” на фууди събитията в София – а именно пролетното издание на Sofia Food Truck Fest между 24 и 26 май. Аз го очаквам с нетърпение, както и всеки любител на мобилните кухни и барове 😉

 

Парти

За първи път играх beer pong  в студентското си общежитие в Холандия и the truth is, I totally sucked. Обаче пък винаги ми беше супер забавно и редките случаи, в които успеех да отбележа точка, бяха истински повод за гордост. Ако и ти се кефиш на този тип барови игри и си няколко идеи по-добър от мен, хващай някой приятел и заповядай на тематичния beer pong турнир в Rock’n’rolla на 23 май.

 

Културно

На 22 май в новото пространство Книгата/The Book се организира първата “Нощ на историите” – писатели и поети разказват истории, лични, семейни, преживени през различни исторически епохи. Сред авторите, които ще участват в първото издание, ще откриеш Ангел Иванов (писател и тазгодишен победител в Националния конкурс за дебютна литература “Южна пролет), Петър Чухов (поет и музикант, автор на 15 книги и съставител на първата антология на българското хайку, издадена в чужбина) и Петя Кокудева (детски писател и пътешественик… и невероятно вдъхновителна жена, която имам удоволствието да наричам своя колега).

Друго интересно събитие, което си струва да добавиш към календара си, е разходка из литературна София, организирана от Сдружение за градски читални по случай 24 май. В продължение на около два часа ще обиколиш най-интересните градски забележителности, свързани с българската литература и най-важните ни писатели.

Последно в графата “културно” слагам един експеримент, който се случва в продължение на няколко години на булевард Витоша – Очи в очи с непознат: Големият зрителен експеримент. На 23 май между 17:00 и 20:00 часа те приканвам да се включиш към експеримента – сядаш на земята, оставяш телефона и за поне 60 секунди споделяш зрителен контакт с напълно непознатия човек срещу себе си. Целта е да се промотира човечността и поизгубената ни връзка един с друг. Идеята ми допада, защото, замислете се, колко често провеждаме цели разговори, без да погледнем човека отсреща в очите.


Надявам се, че вторият едишън на поредицата #скоровграда ще ви бъде полезен. Ако попаднете на други интересни събития, които си струва да се добавят, или пък искате да споделите обратна връзка за селекцията, пишете на лично в Instagram @happytwentysomething.

Заглавната снимка е от Tobias Zils, Unsplash.

  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *