#скоровграда

#скоровграда: 6-12 май

Оказва се, че за човек, роден и прекарал по-голямата част от живота си в София, я познавам учудващо малко. Градът не спира да ме изненадва с динамичния си ритъм и своята многоликост от хора, истории и събития. Въпреки че има още много трески за дялане (буквално и преносно), много често София ме очарова с някоя стара сграда, изпъкваща красиво сред сивите стени; с някое романтично кафене, приютило в себе си уюта на целия свят; с някой кокетен ресторант, чиято естетика е наслада за душата.

#скоровграда е нова поредица в блога, която, надявам се, ще ти бъде полезна, за да следиш по-лесно предстоящото да се случи в града. Иска ми се тя да се превърне в своеобразен календар на разнородните ивенти в София, които (от моята гледна точка) си струва да се посетят. Личният ми опит показва, че е твърде лесно да потънеш в монотонността на ежедневието – задръстване, работа, задръстване, вкъщи. А пък градът (и хората в него) създава толкова много възможности да разчупиш рутината – артистична изложба тук, любопитен уъркшоп там и разбира се, yummy брънч, който просто няма как да подминеш.

Ето и събитията, които подбрах за тазседмичната селекция (6 до 12 май).

 

Фууди

Всяко себеуважаващо се фууди ще добави към календара си Brownie weekend-а на Vanila Kitchen (11 и 12 май). В сладкарницата на улица “Генерал Йосиф В. Гурко” ще те очакват разнообразни браунита – с череши, малини, ягоди и какво ли още не, а най-хубавото е, че получаваш 10% отстъпка за всички тях, ако донесеш своя опаковка за многократна употреба.

 

Парти

Въпреки че никога не съм била в Bar Dak, попаднах на техния Pub Quiz и Pizza – всяка сряда от 20:00 до 23:00, и FYI – търся си умници за отбор. А пък за по-лежерно настроените сред вас, в четвъртък (9 май) ще пием бирени коктейли на шестия едишън на Craft Beer Cocktails. Компания ще ни прави Хари (явно голямо коктейлно светило зад бара на Public Bar), а локацията е симпатичното барабарче Barabar Sofia.

 

Шопинг

Да харча пари, които не трябва, ми е любимо занимание и този уикенд създава особено благодатна обстановка. На 11 и 12 май бившият Хлебар ще приюти пролетния едишън на Битака – разпродажба на нови и стари дрехи, обувки и аксесоари (и впрочем, всеки може да се запише за участие). Допада ми идеята за циркулация на ненужните някому материални неща, които вместо да потъват в прах на дъното на гардероба, откриват още мъничко живот в ръцете на някого другиго.

На 10 и 11 май ще се проведе и четвъртото издание на Sofia Green Fashion Days с участие на български и световни дизайнери в рамките на вечерно ревю. Ще има и еко изложение на производители на органична храна и напитки, био козметика, дрехи и бижута, изработени от натурални и възобновяеми материали. И понеже все по-често се замислям в тази насока, определено слагам този ивент в графата must-attend.

 

Културно

…щото животът не е само партита и рози. Преди да се насладиш на крафт коктейлите на Хари, на 9 май може да се отбиеш на две арт събития – фотографската изложба на Людмила Капитанова и фотографа от “National Geographic“ Роберто Паци, “Светът през моя обектив”, в Галерия Оборище 5 и street photography фестивала на PhoSofia.

 

Полезно

Финалът на днешната серия от събития е SoDigital: Content Marketing – практически ориентиран курс на тема Content Marketing, който е част от професионалната платформа на SOHO. Доколко ще е полезен или не, не мога да кажа, но пък звучи интересно, особено ако работиш в тази индустрия или пък имаш стартираща компания или собствен продукт.

О, и щях да забравя – за всички GOT фенове Bar Dak организира масово гледане на новата серия в понеделник вечер. Аз съм от онези шепа дразнещи хора, които никога не са гледали сериала, затова със сигурност няма да се видим там, но пък съм сигурна, че ще откриеш GOT-ини съмишленици в Bar Dak-a.


Полезен ли ви беше този текст? Ще се радвам да ми пишете тук или в Instagram с обратна връзка доколко ви е било интересно да прочетете за тези ивенти и какво искате да видите в следващите текстове от поредицата.
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *