Now Reading
7 неща, които да направиш тази Коледа

7 неща, които да направиш тази Коледа

С годините осъзнавам, че очарованието на Коледа се крие в малките радости, които всеки би нарекъл клише. И в това, да имаш с кого да ги споделиш.

Въпреки че не си падам по големите семейни събирания, особено любима ми е коледната вечеря само с най-близките ми. Миналата Коледа майка ми беше надминала себе си с оригинални предястия като снежен човек от яйце и коледна елха от мезета и сирена. Като се замисля, прекарахме почти целия коледен ден в приготвяне на сладки, в поредния неуспешен опит да си построим джинджифилова къщичка – която отново се срути под тежестта на коледната „украса“, и в приготвяне на коледните ястия. Тази година съм подбрала две-три рецепти за джинджифилови бисквити, които изглеждат лесни и бързи. Надявам се, че миналогодишният провал в къща-строенето ще ни е за урок… но пък познавайки мама, най-вероятно не.

И понеже Коледа е един от онези празници, които очакваш с нетърпение цяла година и които минават твърде бързо и неусетно – понякога хич не успяваш да им се насладиш, унесен във вихъра на хаотичния коледен шопинг в последния момент и десетките „задължителни“ приготовления, реших да си приготвя bucket list с нещата, които наистина искам да направя в следващите дни. Предупреждавам, че това са коледните клишета, които все пак обичаме; онези дребни радости, които носят коледно настроение с подрънкващи звънчета.

1) Да гледам коледни филми цяла вечер

Коледата просто не е същата без класики като „Сам вкъщи“ и „The Santa Claus“. Както ти и всеки друг, гледала съм ги десетки пъти през изминалите години—и не ми омръзват хич. Гледам си ги отново и отново със същото удоволствие. А пък тази година Netflix поднася приятна изненада със свежи нови предложения, с които да разнообразиш коледния movie night. Препоръчвам ти:

 • The Christmas Chronicles (малко тип “The Santa Claus”, но в по-модерен вариант)
 • Christmas Inheritance
 • The Princess Switch (предупреждение: този си е баааш коледно клише)
 • The Holiday Calendar
 • A Christmas Prince

2) Да си купя коледни чорапки и пуловер

Колкото и материално да е, сладурските чорапи и грозноватите плетени пуловери с коледни мотиви са ми всъщност голям източник на коледно настроение. Попаднах на много яко предложение от магазини за подаръци „Красота и настроение“ – комплект чаша и чорапки с коледен елен. Може да си поръчаш онлайн или ако си падаш по обикалянето на магазини, в магазините на улица „Веслец 10“ и улица „Парчевич“ 20. Всъщност току-що си представих идеалното съботно утро – мекички със сладко във „Фабрика Дъга“ на улица Веслец, последвана от разглеждане на красиви и нетрадиционни ръчно изработени коледни подаръци в магазинчето “Красота и настроение”.

3) Да си направя горещ шоколад с marshmallows в голяма коледна чаша

И да гледам коледни филми. That’s all.

4) Да слушам коледни песни all.day.long.

Любимите коледни мелодии като All I Want For Christmas и Last Christmas може да са ми поомръзнали малко, но продължавам да си ги слушам сутрин преди работа, а пък с наближаването на празниците – през целия ден. Коледният музикален списък включва още:

 • “Jingle Bells” (yep, класика)
 • Ed Sheeran – “Perfect” (знам, че не е баш коледна, но пък точно това настроение ми носи)
 • Michael Buble – “Baby It’s Cold Outside”
 • Michael Buble – “Santa Claus Is Coming To Town”
 • Michael Buble – “Have Yourself a Merry Little Christmas”
 • Chris Rea – “Driving Home For Christmas”
 • Train – “Shake Up The Happiness”

5) Да направя коледни джинджифилови бисквити (и да си ги изям без угризения)

Всяка година с мама и сестра ми прекарваме поне половината ден на Коледа в опити да си направим джинджифилови бисквити – и накрая приготвяме поне три тави сладки по някоя друга изпробвана рецепта. Колкото и клиширано да е, представям си чиния с gingerbread cookies във формата на човечета и как си я придърпвам до мен на дивана… и както казват, the rest is history.

6) Да прекарам целия ден с коледни рога или червена шапка

…just because it’s cool.

7) Да си подаря шоколадов Дядо Коледа

Шоколадовият Дядо Коледа ме връща към детството – когато подаръците се появяваха под елхата магически и се събуждах, изпълнена с нетърпение да разбера какви приказни неща ми е донесъл Дядо Коледа, без дори да подозирам, че той (a.k.a тя) стои до мен и се усмихва. Вие кога спряхте да вярвате в съществуването на Дядо Коледа? Моето семейство положи много усилия да не разбие тази детска вяра нито в мен, нито в сестра ми до доста късна възраст – и двете бяхме в четвърти или пети клас, когато ни стана ясно, че писмото ни не е пътувало до Северния полюс, а до шкафа в спалнята.

Ей това са коледните клишета, които ми се иска да ми се случат тази Коледа – да гледам коледни филми със сестра ми, да правя неуспешни опити за коледни сладки с мама, да си пазя шоколадовия Дядо Коледа от баща ми. Мечтая си за снежно коледно утро – току навалял пухкав сняг, който прави всичко толкова… коледно. И си мечтая за коледни украси и пробляскващи светлинки (за съжаление, никога не слагаме лампички по елхата, но пък винаги ги окачаме по стените). Признавам си, мечтая си за клишето – за коледното настроение, за разкъсаните опаковки на подаръците, за домашно приготвената коледна закуска, за надеждата, че по Коледа се случват чудеса. И докато пиша този блог, си мисля – адски благодарна съм, че имам с кого да ги споделя.

А какво присъства в твоя коледен bucket list?

What's Your Reaction?
Awesome
3
Excited
0
Great
1
Not Sure
0
Scroll To Top